Architecten


Inhoud Architecten


Berlage, Hendrik Petrus
Amsterdam 21 februari 1856

Hendrik Petrus Berlage studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en in Zurich. Hij werkte in Frankfurt en reisde in Italie. Zijn eerste werken zijn in de neorenaissancistische school.
Nadat hij in 1889 zelfstandig architect werd, maakte hij zich gaandeweg geheel van de bestaande opvattingen los en vond hij de wat strenge, niets verhullende bouwstijl, de
Nieuwe Zakelijkheid.
Centraal daarin stond het pleidooi dat functie en constructie van een gebouw duidelijk zichtbaar moeten zijn. Tot zijn beroemde werken behoren de
Koopmansbeurs aan het Damrak te Amsterdam (1989-1903) en de naar hem genoemde brug over de Amstel in Amsterdam.
Baksteen is in zijn werk een veelgebruikt bouwmateriaal. Stijlen die zijn beinvloed door het werk van Berlage:
- Delftse School
-
De Stijl
- Nieuwe Zakelijkheid


Cuypers, Petrus Josephus Hubertus
Roermond, 16 mei 1827

Opleiding te Antwerpen aan de academie en vervolgens van de Franse architect Viollet-le-Duc.
Hij ontwierp o.a. het
Rijksmuseum en het Centraal Station te Amsterdam, kasteel De Haar te Haarzuilens en de St. Lambertuskerk te Veghel. Hij was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de neogotiek in Nederland.
Een aantal van zijn neogotische kerken is inmiddels in verband met bouwvalligheid afgebroken.

Dudok, Willem Marinus
Amsterdam, 6 juli 1884

De Nederlandse architect Dudok werd in 1913 gemeentearchitect te Leiden en in 1915 te Hilversum. Ook in andere plaatsen zijn echter gebouwen van zijn hand te vinden.
Hij had veel contacten met
J.J.P. Oud en J.W. Wilkens. Hij paste in zijn verschillende ontwerpen het ideeengoed van De Stijl toe. Het gemeentehuis van Hilversum wordt als een van zijn belangrijkste werken beschouwd.
Hij overleed onder tragische omstandigheden te Hilversum op 6 april 1974.

 

 Kramer, Pieter Lodewijk
Amsterdam 1 juli 1881

Nederlands architect, behorend tot de Amsterdamse School, werkte van 1903 tot 1913 bij Eduard Cuypers, daarna bij K.P.C. de Bazel. In de periode van de Amsterdamse School werkte hij veel samen met M. de Klerk en hij werkte bovendien mee aan het tijdschrift Wendingen. Tot zijn belangrijkste werken behoren: het woonblok 'De Dageraad' te Amsterdam (1921), De Bijenkorf te Den Haag (1924-1926) en diverse bruggen te Amsterdam.

 
Mey, J.M. van der
(1878-1949)

Van der Mey begon zijn loopbaan bij E. Cuypers, zoals ook P.L. Kramer en M. de Klerk dat hadden gedaan. Aanvankelijk kreeg van der Mey als enige de opdracht om het Scheepvaarthuis te ontwerpen, maar hij vroeg zijn vroegere collega's Kramer en de Klerk om met hem samen te werken. Hij kende deze twee architecten al van het architectenbureau van E. Cuypers. De beeldhouwers Hildo Krop en H.A. van den Eijnde zorgden voor het beeldhouwwerk en de architect A.D.N. van Gendt was verantwoordelijk voor de constructie. Na het Scheepvaarthuis heeft van der Mey geen spectaculaire gebouwen meer ontworpen. De brug over de Waalseilandgracht is ook van van der Mey, als typisch voorbeeld van de Amsterdamse School. De lantaarns op de brug waren ontworpen door Kramer. Verder ontwierp hij talloze huizenblokken in Amsterdam Zuid en rond het Mercatorplein, geen van deze waren zo expressief als het Scheepvaarthuis.Oud, Jacobus Johannes Pieter
Purmerend, 9 februari 1890

Studeerde onder andere aan de Technische Hogeschool te Delft en deed enige maanden praktijkervaring op bij Theodor Fischer. Werd aanvankelijk sterk beinvloed door Berlage.
In 1915 ontmoet hij Theo van Doesburg, samen richtten zij "
De Stijl" op.
Hij streeft dan naar de toepassing van de strenge regels van De Stijl in de architectuur, een voorbeeld hiervan is de terrasvormige huizenrij langs de Boulevard in Scheveningen. Daarna behoorde hij tot de Internationale Stijl: uit die tijd stamt de wijk
Spangen in Rotterdam.
Ook maakte hij deel uit van het
Functionalisme, een voorbeeld van een bouwwerk uit deze stroming is het Shell-kantoor te Den Haag.


Rietveld, Gerrit
Utrecht 24 juni 1888

De architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964) is van groot belang geweest voor de 20e-eeuwse Nederlandse bouwkunst. Hij werd geboren te Utrecht op 24 juni 1888. Hij leerde bij zijn vader het meubelmakersvak. Zijn leertijd is voor een goed deel bepalend voor zijn stijl geworden: het meubelmaken leerde hem de ontwikkeling der verschillende ruimten in klein bestek binnen een kader, de eerbied voor het materiaal en de ambachtelijkheid.
Hij kwam tot nieuwe ruimtelijke verhoudingen, eerst als lid van
De Stijl, vervolgens als aanhanger van de functionele Nieuwe Zakelijkheid.
Bekend bouwwerk van Rietveld is het
Schroder-huis te Utrecht. Rietveld werd een voorstander van de functionele architectuur van de Nieuwe Zakelijkheid.


Klerk, M. de
(1884-1923)

Michel de Klerk werd al op veertienjarige leeftijd door de architect Eduard Cuypers (een neef van de architect P. Cuypers van het Rijksmuseum) vanwege zijn tekentalent uit de schoolbanken geplukt. Na ruim tien jaar binnen zijn bureau werkzaam te zijn geweest, kreeg de Klerk in 1911 zijn eerste opdracht als zelfstandig architect. Zijn bouwcarrière begon met het Hillehuis (Joh. Vermeerplein/G. Metsustraat). Het werd het eerste woonblok in een reeks die hij in opdracht van particulieren en woningbouwverenigingen, zoals Eigen Haard en De Dageraad, zou ontwerpen. Vlak daarna ontwierp hij, samen met Van der Mey en Kramer het Scheepsvaarthuis aan de Prins Hendrikkade. De bekendste gebouwen van de Klerk zijn de woonblokken aan het Spaarndammerplantsoen, die met hun vormgeving de doorbraak van de Amsterdamse School tekenen.
Hij werd één van de belangrijkste architecten van deze stijl; zijn vroege
dood betekende het einde van de expressieve vorm van de Amsterdamse School.Inhoud Architecten Naar boven